210 6810081
ΕΣΠΑ

Ποιες βέρες γάμου να επιλέξω

Οδηγός επιλογής για βέρες γάμου

 

Ως γνωστόν, η βέρα φοριέται στο …δεξί, (οι αρραβωνιασμένοι αριστερό) και συγκεκριμένα στον παράμεσο. Οι βέρες γάμου συμβολίζουν την ένωση του ζευγαριού και κυρίως αποτελούνται από πολύτιμα μέταλλα, όπως χρυσό ή πλατίνα.

 

Τα δημοφιλέστερα χρώματα για βέρες γάμου είναι κίτρινος χρυσός, λευκόχρυσος και μετά κόκκινος (ροζ) χρυσός, ή κάποιος συνδυασμός αυτών. Μπορεί να έχουν κάποια ιδιαίτερη τεχνοτροπία, και η γυναικεία βέρα να συνοδεύεται από διαμάντια. Οι περισσότερες βέρες γάμου παραδίδονται σε λίγες ημέρες, έως και 20-25 ημέρες αν είναι ευρωπαϊκές (ή από πλατίνα). Όπως και να’χει 1-2 μήνες πριν την τελετή είναι ένας πολύ καλός χρόνος για να πάρετε την απόφασή σας.

 

Καράτια

 

Οι βέρες γάμου από χρυσό, όπως όλα τα κοσμήματα, κατασκευάζονται σε διάφορα καράτια (εννοώντας την περιεκτικότητα τους σε χρυσό). Ο καθαρός χρυσός είναι τα 24Κ, δηλαδή περιεκτικότητας 1000/1000. Το συνηθέστερο κράμα είναι 14Κ (585/1000) - και σπανιότερα τα (375/1000) ή τα 18Κ (750/1000) - γιατί συνδυάζει μια καλή αναλογία τιμής και πολύτιμου μετάλλου. Γι’αυτό εσωτερικά εκτός από τον κωδικό κατασκευαστή, θα δείτε χαραγμένα νούμερα όπως «585», «Κ18» κλπ. Επειδή ο καθαρός χρυσός είναι μαλακός, "κατεβάζουμε" τα καράτια για να κάνουμε πιο ανθεκτική την κατασκευή της βέρας όπως επίσης και για να την χρωματίσουμε.

 

Λευκόχρυσες βέρες γάμου

 

Εκτός από τις χρυσές βέρες γάμου, που είναι οι πιο διαδεδομένες, δεύτερες έρχονται οι λευκόχρυσες. Λευκόχρυσος σημαίνει «χρυσός λευκού χρώματος με επίστρωση πλατίνας». Αντιθέτως η «πλατίνα» (ή «λευκόχρυσος» στη χημεία), είναι διαφορετικό μέταλλο, πιο σπάνιο, σκληρό και βαρύ. Τη δουλεύουμε σχεδόν ατόφια και είναι μεν πιο ανθεκτική, αλλά όπως οτιδήποτε καταπονείται στα χέρια μας, έτσι και αυτή θα έχει φθορές. Λέγοντας για ευκολία λευκόχρυσο λοιπόν, εννοούμε πάντα το πρώτο.

 

Βέρες με διαμάντια

 

Η γυναικεία βέρα γάμου δεν είναι σπάνιο να συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα Brilliants (μπριγιάν). Το Brilliant ( -χάριν συντομίας– διαμάντι είναι το υλικό, brilliant είναι η κοπή) έχει 4 χαρακτηριστικά. Είναι το βάρος, η καθαρότητα, το χρώμα και η ποιότητα κοπής. Χαρακτηριστικά τα οποία έχουν ιδιαίτερη αξία όταν πρόκειται για μονόπετρο, αλλά για μία γαμήλια βέρα που οπωσδήποτε το μέγεθος των πετρών δεν είναι μεγάλο, μία καθαρότητα VVS ή VS και χρώμα G , H ή I κρίνονται ικανοποιητικά.

 

Τελική επιλογή

 

Οι βέρες σας πρέπει να είναι προϊόν του κοινού σας γούστου ακόμα κι αν έχουν μικροδιαφορές, να είστε σίγουροι ότι θα σας αρέσουν στο πέρασμα του χρόνου, και να συνδυάζουν εμφάνιση με αντοχή. Η πιο «λογική» επιλογή είναι κυρίως τα 14Κ και ο κίτρινος χρυσός σε γυαλιστερό φινίρισμα, γιατί διατηρούν περισσότερο την αρχική τους εμφάνιση. Ότι κι αν επιλέξετε πάντως φροντίστε να είναι ένα άνετο σχέδιο, γιατί οι βέρες γάμου εκτός από σύμβολο της ένωσής σας δεν παύει να είναι το καθημερινό σας κόσμημα.