210 6810081
ΕΣΠΑ

Πώς να βγάλετε το δαχτυλίδι που «κόλλησε» στο δάχτυλό σας

 

Δε βγαίνει το δαχτυλίδι. Τι να κάνω?

 

Δεν είναι σπάνιο ένα δαχτυλίδι ή μία βέρα να «κολλήσει» στο δάχτυλό μας. Οι πιθανότεροι λόγοι είναι από μακροχρόνια παραμονή του κοσμήματος στο δάχτυλο, αύξηση βάρους, πρήξιμο ή τραυματισμό.

 

  * Σε περίπτωση άμεσου τραυματισμού μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μόνοι σας το δαχτυλίδι καθώς μπορεί να προκαλέσετε  μεγαλύτερη ζημιά. Συμπτώματα όπως μούδιασμα ή αλλαγή χρώματος είναι ενδείξεις μειωμένης ροής του αίματος στο δάχτυλο  και πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

 

 

Πως μπορούμε να βγάλουμε το δαχτυλίδι στο σπίτι

 

Αν έχετε την αίσθηση ότι το δαχτυλίδι είναι πολύ «κοντά» στο να βγει, ακολουθήστε αυτά τα βήματα χωρίς να ταλαιπωρήσετε πολύ το δάχτυλό σας, διαφορετικά θα πρηστεί περισσότερο.

 

1. Μην πανικοβάλλεστε. Σκεφθείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν βγάλει τη βέρα από το δάχτυλό τους για χρόνια.
2. Έχετε χαλαρό τον καρπό και τα δάχτυλα. Όταν προσπαθούμε βεβιασμένα να αφαιρέσουμε το δαχτυλίδι έχουμε την τάση να σφίγγουμε και να τεντώνουμε τα νεύρα του δαχτύλου μας προκαλώντας διόγκωση.
3. Το βράδυ τα χέρια ξεπρήζονται. Το πρωί ξυπνάμε με πρησμένα δάχτυλα αλλά στην πορεία της ημέρας ξεπρήζονται και τα δαχτυλίδια βγαίνουν, αρκεί να μην τα έχετε ταλαιπωρήσει με χειρονακτικές εργασίας ή κρατώντας βαριά αντικείμενα αρκετή ώρα.
4. Βγάζετε το δαχτυλίδι αργά και περιστροφικά. Οι απότομες και ευθείες κινήσεις μπορεί να τραυματίσουν περισσότερο το δάχτυλο ή να σφηνώσουν περισσότερο το δαχτυλίδι στον κόμπο. Επίσης μπορεί να παραμορφώσετε το σχήμα του δαχτυλιδιού αφήνοντας ως μόνη λύση το κόψιμό του.
5. Τραβήξτε το δαχτυλίδι χωρίς να παρασύρετε το δέρμα. Προσπαθήστε με τη βοήθεια κάποιου να τραβήξετε το δέρμα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που βγάζετε το δαχτυλίδι. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε τον αντίχειρά σας.
6. Βάλτε το χέρι σας σε πάγο ή παγωμένο νερό. Με το κρύο το δάχτυλο συστέλλεται.
7. Σηκώστε το χέρι ψηλά για λίγη ώρα. Μειώνεται η πίεση του αίματος στον καρπό και το δάχτυλο.
8. Μία λιπαντική ουσία μπορεί να βοηθήσει. Κρέμα, σαπούνι, λάδι, βούτυρο, βαζελίνη, κλπ βοηθάνε το δαχτυλίδι να γλιστρήσει ευκολότερα. Δεν κάνουμε εντριβές και δε χρησιμοποιούμε θερμαντικές ουσίες γιατί προκαλούμε υπεραιμία στο δάχτυλο και έτσι διαστέλλεται.
9. Το πολύ νερό και το λίγο αλάτι περιορίζει το πρήξιμο γενικότερα.
10. Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο.
Παρουσιάζει έναν έξυπνο τρόπο για να το αφαιρέσετε. Αν μετά από αυτά τα βήματα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε μόνοι σας να βγάλετε το δαχτυλίδι, τουλάχιστον όχι άμεσα ή χωρίς να κάνετε ζημιά στο κόσμημα.

 

 

Πως βγαίνει το δαχτυλίδι στο κοσμηματοπωλείο

 

Ενώ μπορείτε με μία λεπτή πένσα να αφαιρέσετε μόνοι σας το δαχτυλίδι είναι κάτι που δεν σας το προτείνουμε. Είτε πρόκειται για ένα περίτεχνο δαχτυλίδι με πέτρες, είτε για μια απλή βέρα, μπορεί να κάνετε ανεπανόρθωτη ζημιά στο δαχτυλίδι, ή έστω ζημιά με μεγάλο κόστος επιδιόρθωσης.

 

den-vgainei-daxtilidi-vera-daxtilo-service-tsaldaris-χαλάνδρι

 

Στα κοσμηματοπωλεία που διαθέτουν τμήμα SERVICE όπως το δικό μας, υπάρχει ένα ειδικό εργαλείο με τροχό που μέσα σε λίγη ώρα κόβει το δαχτυλίδι με μία λεπτή τομή ώστε η επιδιόρθωσή του να είναι εφικτή, εύκολη και οικονομική. Είναι απόλυτα ασφαλές διότι ένα τμήμα του εργαλείου μπαίνει ανάμεσα στο δάχτυλό σας και τον τροχό, και είναι αρκετά λεπτό ώστε να μην προκαλεί πόνο στο πρησμένο ή τραυματισμένο δάχτυλο.

 

>>> Αν χρειάζεστε βοήθεια με το δικό σας δαχτυλίδι επικοινωνήστε μαζί μας.

 

 

Εγκυμοσύνη

 

Κατά τη διάρκεια της γέννας μπορεί και να μη σας ζητηθεί να βγάλετε το δαχτυλίδι ή τη βέρα σας. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι αν δεν αφαιρέσετε το κόσμημά σας τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, ενδεχομένως να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να μπορέσετε να το ξαναβγάλετε. Μετά την εγκυμοσύνη μη βιαστείτε να διορθώσετε το νούμερο του δαχτυλιδιού σας. Μπορεί το δάχτυλο να ξεπρηστεί με τον καιρό αλλά ο χρόνος που έχει περάσει και η σκληραγώγηση από τις εργασίες να έχουν μεγαλώσει λίγο το παλιό σας νούμερο.

 


* Να θυμάστε ότι το καλοκαίρι τα δάχτυλα διαστέλλονται ενώ το χειμώνα συστέλλονται.
* Αν χρειαστεί να κόψετε το δαχτυλίδι που δε βγαίνει, περιμένετε μερικές εβδομάδες για να μετρηθεί σωστά το νούμερο.
* Δάχτυλα που δεν έχουν βγάλει ποτέ τη βέρα ή το μονόπετρο λεπταίνουν αφύσικα στο σημείο επαφής με το δαχτυλίδι.

 

Δαχτυλίδι-μονόπετρο-αρραβώνων

 

 

Πώς αποφεύγουμε την εμφάνιση του προβλήματος

 

1. Βγάζουμε τα δαχτυλίδια μας καθημερινά ή έστω μία φορά την εβδομάδα.
Έτσι είμαστε σίγουροι ότι δε θα χρειαστεί ποτέ να κόψουμε το δαχτυλίδι και θα καταλάβουμε εγκαίρως αν δημιουργείται πρήξιμο στο δάχτυλο από κάποια αιτία. Επίσης είναι καλό για λόγους υγιεινής.
2. Φοράμε το δαχτυλίδι προσωρινά σε άλλο δάχτυλο.
Οι δεξιόχειρες έχουν κατά κανόνα δυνατό και «γεμάτο» το δεξί τους χέρι με αποτέλεσμα το ίδιο δαχτυλίδι κάποιες μέρες να μπορεί να φορεθεί ανετότερα στο ίδιο δάχτυλο του αριστερού χεριού. Το αντίστροφο για αριστερόχειρες.
3. Αφαιρούμε τα δαχτυλίδια πριν από έντονη χειρονακτική εργασία.

 

Δαχτυλίδια Τσαλδάρης

Δαχτυλίδια Τσαλδάρης