210 6810081
ΕΣΠΑ

Πόσο αδιάβροχο είναι το ρολόι μου;

Αδιάβροχο / στεγανό ρολόι - Στεγανοποίηση ωρολογίων

 

Πολλοί συνδέουν την αγορά ενός καλού ρολογιού με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το ρολόι τους είναι και αδιάβροχο. Τα περισσότερα ρολόγια χειρός είναι κατά κανόνα Water Resistant που σημαίνει ότι έχουν αντίσταση κατά του νερού. Εννοούμε δηλαδή ότι το ρολόι μπορεί να έρθει σε τυχαία επαφή με το νερό, όπως η βροχή που πέφτει στο χέρι μας ενώ το φοράμε στον καρπό μας. Τα πραγματικά αδιάβροχα ρολόγια όμως, δηλαδή αυτά που μπορούν να βυθιστούν στο νερό, πρέπει να έχουν ειδική σήμανση.

 

ΡΟΛΟΙ ΣΤΕΓΑΝΟΤΗΤΑ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΤΗΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ

 

 

Γιατί το ρολόι πήρε νερό

 

Πλένοντας τα χέρια μας σε φυσιολογική θερμοκρασία νερού, ένα συνηθισμένο ρολόι χειρός κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει πρόβλημα στεγανότητας. Αν όμως δεν έχει γίνει σωστή τοποθέτηση της μπαταρίας κατά την αντικατάστασή της από έμπειρο ωρολογοποιό, ή αν φοράτε το ρολόι σας πολλά χρόνια χωρίς τη σωστή συντήρηση, τότε ίσως εισχωρήσουν σταγονίδια νερού εντός της κάσας του ρολογιού. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν ξεχαστεί η κορώνα-κουρδιστήρι σε ανοιχτή θέση, δηλαδή στη θέση που το τραβάμε για να διορθώσουμε την ώρα ή την ημερομηνία.

 

Πολλές φορές επειδή έχουμε ταλαιπωρήσει επανειλημμένα το ρολόι μας με χρήση στο νερό, θεωρούμε αυτονόητο ότι το ρολόι είναι και αδιάβροχο, ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να μην ισχύει. Απλώς το ρολόι μπορεί να άντεξε περισσότερο από τα όρια που ονομαστικά θέτει η κατασκευαστική εταιρία, ή το ρολόι ήταν καινούριο και οι φλάντζες με τη σιλικόνη είχαν περισσότερη αντοχή. Με το πέρασμα του χρόνου ένα μη-αδιάβροχο ρολόι τελικά θα πάρει νερό αν δεν το προσέχουμε.

 

Στην ερώτηση που συχνά κάνουμε στους πελάτες του κοσμηματοπωλείου μας σχετικά με το αν κάνουν μπάνιο με το ρολόι τους, η απάντηση που παίρνουμε είναι πάντα "Όχι στη θάλασσα, μόνο στο ντους". Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι κανένα ρολόι δεν πρέπει να έρχεται ποτέ σε επαφή με ζεστό/καυτό νερό, όπως δεν θα κάναμε το ίδιο με ένα αδιάβροχο κινητό ή φωτογραφική μηχανή. Λόγω της συστολής και διαστολής από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να εισχωρήσει νερό μέσα από τα buttons ή το καπάκι του ρολογιού και η φλάντζα να μην μπορέσει να το συγκρατήσει.

 

Ποια ρολόγια είναι αδιάβροχα

 

Ένα ρολόι χειρός θεωρείται πραγματικά αδιάβροχο στο νερό όταν στο καντράν ή στο πίσω μέρος του ρολογιού επάνω στην κάσα αναγράφει τουλάχιστον 10 ATM, ή 10 BARS, ή 100M και πάνω. Και αυτό προϋποθέτει σωστή μεταχείριση και συντήρηση.

Κάθε ρολόι που δεν αναγράφει τίποτα ή αναγράφει κάποιο νούμερο μικρότερο από αυτά, τότε θέλει πολλή προσοχή. Αν το νερό περάσει τελικά στο μηχανισμό του ρολογιού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο μηχανισμό, ακόμη και να διαβρώσει το καντράν και τους δείκτες.

 

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε πόσο αδιάβροχο/στεγανό είναι ένα ρολόι και ποιες είναι οι προτεινόμενες δραστηριότητες για τα αντίστοιχα ΑΤΜ (ατμόσφαιρες) των ρολογιών.

 

ΑΔΙΑΒΡΟΧΑ ΣΤΕΓΑΝΑ ΡΟΛΟΓΙΑ

 

* Το θαυμαστικό (!) θέτει το ανώτερο όριο χρήσης ενός ρολογιού στο νερό με τη δέουσα προσοχή και τη σωστή συντήρησή του

 

 

Τι κάνουμε αν μπήκε νερό στο ρολόι μας

 

Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το ρολόι μας έχει πάρει νερό αν έχει θολώσει το κρύσταλλο. Τα σταγονίδια του νερού που μπαίνουν στην κάσα ή την κορώνα περνάνε μέσα από τη μηχανή του ρολογιού και με την κατάλληλη θερμοκρασία μετατρέπονται σε υδρατμούς που εμφανίζονται ως θάμπωμα στο μέσα μέρος του τζαμιού.

 

Αν θάμπωσε το τζάμι του ρολογιού σας μια φορά αλλά μετά εξαφανίστηκαν οι υδρατμοί, αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα διορθώθηκε. Το νερό έχει παραμείνει στο ρολόι απλώς λόγω αλλαγής θερμοκρασίας υγροποιήθηκε και προκαλεί σταδιακά φθορά στο μηχανισμό. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα τότε ο μηχανισμός θα σκουριάσει και θα χρειάζεται αντικατάσταση. Αλλάζοντας μηχανισμό, καντράν, δείκτες, φλάντζες, buttons και κάνοντας τεστ στεγανότητας, μπορεί τελικά το κόστος να είναι μεγαλύτερο από το να αγοράσετε καινούριο ρολόι.

 

Αν είστε σίγουροι ότι έπεσε νερό στο ρολόι σας ενώ δεν είναι αδιάβροχο, και δεν μπορείτε να το πάτε άμεσα στον ωρολογοποιό σας για να το ανοίξει και να το στεγνώσει με τον κατάλληλο τρόπο, τότε το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τραβήξετε έξω την κορώνα-κουρδιστήρι του ρολογιού (οι δείκτες θα σταματήσουν). Τοποθετήστε το ρολόι κοντά (όχι πάνω) σε μία εστία θερμότητας ή σε ένα ηλιόλουστο σημείο και αφήστε το εκεί για μία ημέρα περίπου. Αυτό που θέλουμε είναι να βγουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι υδρατμοί νερού από την ανοιχτή κορώνα. Με την πρώτη ευκαιρία πηγαίνετε το ρολόι στον ωρολογοποιό σας και εξηγήστε του τι έχει συμβεί.

 

Ο έμπειρος τεχνίτης ανοίγει το ρολόι και διαπιστώνει με την πρώτη ματιά την κατάσταση του ρολογιού σας. Κάνοντας μια πρόχειρη εκτίμηση μπορεί να σας πει αν γίνεται και πόσο κοστίζει η επισκευή του μηχανισμού, δηλαδή λύσιμο της μηχανής, καθάρισμα, λίπανση και συναρμολόγηση, ή αν χρειάζεται καινούριος μηχανισμός. Αν αποφασίσετε να μην επισκευάσετε το ρολόι σας μπορεί να μη σας παρουσιαστεί ποτέ κανένα πρόβλημα. Αν όμως παρουσιαστεί τότε το κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο γιατί η σκουριά θα έχει επηρεάσει μέρη του μηχανισμού ή και ολόκληρο το ρολόι εσωτερικά.

 

ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΡΟΛΟΙ SERVICE ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ

 

 

Στεγανοποίηση ωρολογίων

 

Ένα αδιάβροχο ρολόι για να διατηρεί τη στεγανότητά του, πρέπει κάθε φορά που ανοίγεται για αντικατάσταση μπαταρίας, επισκευή, ή έστω προληπτικά κάθε 2-3 χρόνια, να στεγανοποιείται εκ νέου.

 

Η στεγανοποίηση περιλαμβάνει αλλαγή φλάντζας του καπακιού ή/και των buttons του χρονογράφου και της κορώνας - αν αυτό κρίνεται απαραίτητο, επάλειψη υγρής σιλικόνης, καλό σφράγισμα του καπακιού και τελικό τεστ της στεγανότητας του ρολογιού σε ειδικό μηχάνημα στεγανοποίησης που με αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση μπορεί να ελέγξει αν το ρολόι παραμένει αδιάβροχο στο υποθετικό βάθος που η κατασκευαστική εταιρία εγγυάται.

 

Εάν το ρολόι σας είναι αδιάβροχο από κατασκευής και θέλετε να αντικαταστήσετε την μπαταρία του αλλά δεν επιθυμείτε στεγανοποίηση, να θυμάστε ότι το ρολόι θα είναι γενικά αδιάβροχο αλλά δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα αντέξει αν βυθιστεί στο νερό. Πρέπει να γνωρίζετε αν το είχατε στεγανοποιήσει την τελευταία φορά που το πήγατε στον ωρολογοποιό σας, αλλιώς το καλοκαίρι μπορεί να το βυθίσετε κατά λάθος ή βασιζόμενοι απλώς στη σήμανση του ρολογιού σας. Η τελική πιστοποίηση μπορεί να γίνει μόνο με έλεγχο της στεγανότητας του ρολογιού.

 

Ένα μη-αδιάβροχο ρολόι δεν μπορεί να γίνει στεγανό για κολύμβηση.

 

 

Κοσμηματοπωλείο - ωρολογοποιείο Τσαλδάρης στο Χαλάνδρι

 

Στο κοσμηματοπωλείο μας στο Χαλάνδρι διαθέτουμε εξειδικευμένο Τμήμα Service με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη στεγανοποίηση των ρολογιών σας.

Παραλαμβάνοντας το ρολόι σας, σας ενημερώνουμε για το κόστος της εργασίας και κατά κανόνα σας το παραδίνουμε την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες τιμές.

- Κόστος απλής στεγανοποίησης : 10,00€ - 12,00€
- Κόστος στεγανοποίησης με αντικατάσταση μπαταρίας : 12,00 - 20,00€
- Κόστος πλήρους στεγανοποίησης (με αλλαγή όλων των φλαντζών) & αντικατάσταση μπαταρίας : 25,00€ και άνω (αναλόγως της μάρκας του ρολογιού)

 

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επισκευή & τη στεγανοποίηση του ρολογιού σας.

 

* Μην ξεχνάτε ότι ακόμη και τα αδιάβροχα ρολόγια δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν σε ζεστό/καυτό νερό!

Μην ξεχνάτε να κλείνετε την κορώνα (κουρδιστήρι) στο ρολόι σας ή να την βιδώνετε αν είναι βιδωτή!

 

Online Κοσμηματοπωλείο - Ωρολογοποιείο ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ από το 1958


Ρολόγια Τσαλδάρης